İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu’ndan “Bilim Üretme Atölyeleri”
Ülkemizde özellikle 6 Şubat depreminden etkilenen bölgedeki çocuklara bilimin ve bilimsel niyetin erken yaşlarda tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Kümelenmesi tarafından “Bilim Nesil Atölyeleri” projesi hayata geçirildi. felaket. Bilimi seven, keşfeden, merak eden ve sorgulayan nesillerin yetiştirilmesine destek olmayı amaçlayan projeyle 3 yılda 8-13 yaş arası 750 bin çocuğa ulaşılması planlanıyor.
Toplumsal gelişme ve ilerlemenin kalıcılığını sağlamak için geleceğe yatırım yapan Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Kümelenmesi, “Bilim Üreten Atölyeler” projesini hayata geçirdi. Ülkemizin sosyal, sosyal ve bilimsel gelişimine katkı sağlamayı, Türkiye’nin geleceğini tasarlayacak çocuk ve gençlerin bilime ve teknolojiye öncülük etmelerine yardımcı olmada kıvılcım etkisi yaratmayı amaçlayan proje, ilk olarak etkilenen bölgelerdeki çocuklar için hayata geçirildi. 6 Şubat 2023’teki büyük deprem felaketiyle.
Deneyler yaparak çocukları temel bilimsel kavramlarla tanıştırın; Bilime ve teknolojiye olan ilgi ve meraklarını artırmayı amaçlayan “Bilim Nesli Atölyeleri” projesi, fen eğitimcileri ve bilim gönüllülerinin gözetiminde 8-13 yaş arası çocukların katılımıyla gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda çocukların kolaylıkla kullanabilecekleri, kullanırken hayal güçlerini ve bakış açılarını zenginleştirebilecekleri bilim kitlerinin gönderildiği okullarda, çocuklar istekli öğretmenlerin rehberliğinde eğlenceli bilim içerikleriyle tanıştırılıyor. Projenin öğrencilerin akademik ve sosyal başarılarına olumlu etki etmesi amaçlanıyor.
“Bilimin ışığında, akıl ve vicdanla birlikte hareket edelim.”
100’üncü yılını kutlayan İş Bankası’nın ilk günden bu yana sürdürülebilir kalkınmayı birinci öncelik olarak gördüğünü belirten İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, projenin geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin açtığı yaraları sarmayı hedeflediğini ve Deprem bölgesindeki çocukları hayal kurmaya teşvik ediyoruz. İnsanları geleceğe inançla ve umutla bakan bireylere dönüştürmek ve bölgede istihdamı artırmak amacıyla geliştirildiğini söyledi.
Aran, Petrol Ofisi Kümelenmesi ile birlikte hayata geçirmekten büyük mutluluk duydukları projeyle, deprem sonrası yaşadıkları travma sonrası çocukların eğitim hayatlarındaki boşluğu bir nebze de olsa doldurmak istediklerini belirtti. aynı bilinci ve yaklaşımı paylaşıyorlar. Ortan, “Birlikte, akılla, vicdanla, bilimin ışığında hareket edelim” diyerek, sosyal sorumluluk alanında kurum ve şirketler arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Hakan Ortan, “Mevcut bir ihtiyacı karşılamak için birlikte hareket edersek sadece makro düzeyde bazı şeyler değişecek ve kartopu etkisi yaratılacak. Bilim Kuşağı Atölyeleri projesinin etkilerini gelecekte çocuklarımızın büyüyünce yapacakları başarılı çalışmalarda göreceğiz. Bu umutla aslında bir tohum ektik, o yüzden yola çıktık” dedi.
“Bilimin eğlenceli tarafıyla bir araya gelen çocuklar, tarihi yeniliklere öncülük edecek.”
Petrol Ofisi Kümelenmesi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, Bilim Nesil Atölyeleri’nin toplumun yüzde 25’inden fazlasını oluşturan çocukların gerçek potansiyelini ortaya çıkarmada önemli bir rol oynayacağına inandıklarını belirterek; “Amacımız çocukları bilimle ve sorgulama becerisiyle tanıştırarak, sağlıklı, mutlu, akıl ve vicdanla üreten bireyler olmalarına yardımcı olmaktır. “Bilimin sıcak ve eğlenceli yüzüyle bir araya gelen, özgüven ve mutlulukla kendilerini ifade eden çocukların, tarihi yeniliklere yol açacağına emin olduğumuz fikirlerini duymayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Birinci yılını dolduran deprem felaketinde afet bölgesine kesintisiz elektrik verebilmelerini, her koşula hazır olmalarına borçlu olduklarının altını çizen Abbasoğlu; “Yaşadığımız felaket, her zaman hazırlıklı olmanın, bilime, teknolojiye ve sağduyuya dayalı sürdürülebilir ve bilinçli üretim yapmanın ne kadar hayati olduğunu bize bir kez daha kanıtladı. Bu anlayışın yeni nesillerde hayat bulmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Deprem bölgesinden başlayıp ülke geneline yayacağımız projeyle 2025 yılı sonuna kadar 750 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz, bu sadece başlangıç. “Geleceğimize anlamlı katkılar sağlamanın heyecanını paylaşan Türkiye İş Bankası ile birlikte ilerlemekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
2025 yılı sonuna kadar 750 bin çocuğa ulaşacak
Öncelikli olarak deprem bölgesindeki ilk ve ortaöğretim düzeyindeki devlet okulları ile diğer illerdeki dezavantajlı ilk ve ortaöğretim düzeyindeki devlet okullarını kapsayan projede, 6 Mayıs – 27 Aralık 2023 tarihleri arasında toplam 52 atölye çalışması gerçekleştirilerek 1.402 çocuğa eğitim verildi. ulaşıldı ve 154 okula bilim seti gönderildi. Bilim kitlerinin gönderildiği okullarda görev yapan rol model öğretmenler 2 aylık bir eğitim programına dahil edildi. Bu programda öğretmenler yapay zeka, kodlama ve robotik gibi fen bilimleri müfredatı eğitimlerini tamamladılar. Okullarda düzenlenen atölye çalışmaları ile kademeli olarak 85.902 çocuğa ulaşıldı. Böylece proje kapsamında 2023 yılında toplam 87.304 çocukla buluştuk.
2024 yılının ilk Bilim Üretimi Çalıştayları 13-14 Ocak tarihlerinde Adana ve Hatay’da gerçekleştirildi. Çalıştaylar Adıyaman, İskenderun ve belirlenecek diğer illerde devam edecek. Projeyle 2025 yılı sonuna kadar 8-13 yaş arası toplam 750 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı