Ömer Bolat: Hedefimiz enflasyonu tek haneye düşürmek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, çeşitli programlara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te ‘İş Dünyasıyla İstişare Toplantısı’na katıldı. Gaziantep Sanayi Odası’nın konut sahibi olması için düzenlenen ve iş dünyasından çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda sektörün yaşadığı sıkıntılar konuşuldu. Toplantıda konuşan Bakan Bolat, dairede yaşanan sorunlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
“Hedefimiz 2-3 yıl içinde enflasyon sorununu tek haneye indirmektir.”
Bakan Bolat, “Birçok hedefimiz var. Bunları Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Programı’nda açıkladık. Ancak en önemli iki hedefimizden ilki, deprem bölgelerimizi yeniden canlandırmak, imarlarını tamamlamak ve çok güzel, çok güzel şehirlere dönüştürmek. Yaşanabilir durumdayız. İkincisi, artık enflasyon sorunu da çözülmüştür inşaAllah.” “2-3 yıl içerisinde tek haneli rakamlara indirerek. Bu anlamda doğal nüfusu her yıl 600-700 bin artan ülkemizde istihdama bağlı büyüme trendlerini sürdürmek.”söz konusu.
“2026’da 302 milyar dolar, 2028’de ise 375 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.”
Büyüme ve ihracat hedeflerine de değinen Bakan Bolat, şunları söyledi: “Orta Vadeli Program’da üç yıl ortalama yüzde 4 ila 4,5 civarında bir büyüme oranı yakalamayı, 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nda ise ortalama yüzde 5 civarında bir büyüme hedefi yakalamayı hedefliyoruz. Döviz sorunu yaşamamak için.” İhracatta ülkemiz için hayati bir konu olan ihracattan hizmet ihracatına kadar özellikle yüksek hedefler belirledik.Orta Vadeli Programa göre 2026 yılında 302 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedefliyoruz. 12. Kalkınma Programı, 2028’de 375 milyar dolar. Hizmet ihracatı artık çok değerli bir döviz kaynağı. Orada 2021’de 59 milyar dolara, 2022’de 90 milyar dolara ulaştık. Bu yıl inşallah 100 milyar doları aşacağız. Bu sayede cari açığı kabul edilebilir seviyelere indirmeyi hedefliyoruz. İşsizlik oranını tek hanede tutma hedefimizi şu ana kadar başarıyla sürdürdük. Ağustos ayı itibarıyla işsizlik oranımız yüzde 9,2 oldu. Ancak Türkiye’nin neresine gidersek gidelim, İş dünyasındaki dostlar, tüccarlar, sanayiciler, esnaflar sürekli olarak eleman bulamadıklarından, profesyonel eleman bulmada yaşadıkları sıkıntılardan bahsediyorlar. Çalışmalarımız bu şekilde devam edecek. Ticaret Bakanlığı olarak gerek İhracat Genel Müdürlüğümüzde, Hizmet İhracatı Genel Müdürlüğümüzde, İthalat Genel Müdürlüğümüzde, İş Güvenliği ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Denetimi Genel Müdürlüklerimizde piyasaya, ekonomiye ve departmanlara destek veriyoruz. . Düzenleyici ve denetleyici otoritelerimiz nezdinde değerli bir sorumluluğumuz var. “Bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek istiyoruz.”dedi.
“Piyasada fahiş fiyatlara karşı büyük bir kampanya başlattık”
Bakan Bolat, piyasadaki fahiş fiyatlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “Piyasadaki fahiş fiyatlar veya tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar gibi konularda denetleyici görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu noktada büyük bir kampanya başlattık. Otomotiv pazarında gerçekten ciddi düşüşlerin olduğu bir ortamda ve Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı nedeniyle emlak piyasasını, tüm kesimlere yönelik fiyatlarda indirim yapılması için kampanyaya davet ettik. Cumhurbaşkanımız tüm sanayicileri, tüccarları, esnafı ve iş dünyasını bu çağrıya katılmaya davet etti. Bu noktada çok olumlu geri dönüşler aldık. Daveti kabul eden kuruluşların isimlerini Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde yayınlayacağız. Bu anlamda iş dünyasına teşekkür ediyoruz.”dedi.
“Avrupa Birliği vize süreçlerini kolaylaştırma sözü verdi”
Bakan Ömer Bolat da ticaretin ve ekonominin gelişmesi temelinde Avrupa Birliği ile yapıcı bir süreç başlatılması ihtimalinin bulunduğunu açıklayarak, vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda olumlu gelişmeler olabileceğini ifade etti. Bakan Bolat, “Geçen hafta Brüksel’deydim. Başkan yardımcısı ve Avrupa Birliği komisyonu üyeleriyle güzel toplantılar yaptık. Avrupa Birliği, seçimden bu yana Türkiye ile ticaretin ve ekonominin geliştirilmesi temelinde sorumlu ve yapıcı bir süreç başlatmak istiyor. Bu, 8 Kasım’daki genişleme raporunda bize şunu söylediler. “Türkiye raporu açılacak. Aralık ortasında cumhurbaşkanı düzeyinde bir yol haritası belirlenecek. Bizim baskılarımız sonrasında vize işlemlerinin ücretsiz olması hakkımızdır. Ankara Anlaşması paydaş sözleşmesi uyarınca. Avrupa Birliği vize süreçlerini kolaylaştırma sözü verdi. Değerli bir çalışmaya başladık dediler. Uygulamayı yakın zamanda göreceğiz.”Belirtti:
“Finansmana erişimle ilgili şikayetler artık durdu”
Bakan Bolat, sektörde finansmana erişim konusundaki şikâyetlerin de azaldığını belirtti. “Ülkemizin 2019 sonbaharında döviz kuru üzerinde yoğun bir baskıya maruz kalması nedeniyle liralaştırma projesi çerçevesinde döviz çeki kullanılması konusu başlatıldı. Bu proje, liranın işlemlerde kullanılmama tehlikesine karşı hayata geçirildi ve Döviz ikamesi Finansman maliyetinin ihracatçılardan reeskont kredisi ile alınması uygulaması, maliyetin peşin alınması anlamına geliyor Finansmana erişim Şikayetler artık durdu. Maliyetle ilgili dilek ve teklifler oldu. Bunun üzerine koordinasyonumuz çerçevesinde Merkez Bankası Başkanımız, iki hafta önce 13-14 puanlık indirim getirildi. Siyasi faiz aşılamayacak bir döviz kuruna bağlandı. KOBİ’lerin limitleri iki katına çıkarıldı. Daha yüksek reeskont oranları. Fazla paranın ödenmesi Krediyi kullananlara geri ödeme yapıldı.İhracatçıya, sanayiciye bu tür kolaylıklar sağlandı.Ayrıca bütçemizin yüzde 60’ını sizlere ayırıyoruz.Bu yıl 9,5 milyardı, gelecek yıl bu rakam 21,5 milyara çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda yanımızdadır. alınmış. Bütçemiz artırıldı”söz konusu.
“Gaziantep’in 3 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası var”
Bakan Bolat, konuşmasında, Gaziantep’in ihracat rakamlarından da övgüyle söz etti. “Bölgedeki şehirlerimizin toparlanmasını ve eski günlerine kavuşmasını hedefliyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak özellikle ihracatta özellikle Gaziantep’i örnek bir şehir olarak görüyoruz. Gaziantep’in 3 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası var ve 2022’de 11,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.” şehir. 1 Ocak’ta illerin faaliyet bazında ihracatını açıkladığımızda, Gaziantep’in ihracatının daha da artacağına inanıyoruz. 6 organize sanayi bölgesinde 280 bin istihdama sahip olan Gaziantep, ülkemizin parlayan yıldızı ve gururlu şehridir. Bu kadar ağır bir deprem felaketine rağmen yoluna devam eden Gaziantep, sanayi ve ihracat anlamında Türk ekonomisine büyük katkı sağlıyor.”dedi.